Vir szigeti látnivalók

Vir sziget Horvátország Észak-Dalmácia részén található, Zadartól kb. 25 km-re, Budapesttől 650 km-re.

A sziget egy ingyenes hídon keresztül közelíthető meg.

Elsődleges szépsége a szigetnek a rendkívül változatos természeti adottságai: a sziklás, apró kavicsos strandokon kívül eldugott, homokos, természet alkotta öblöket, rövidebb partszakaszokat is felfedezhetünk.

Köszönhetően a mediterrán éghajlatnak, szinte egész évben süt a nap, a nyári hőséget a délutáni órákban a misztrál szél enyhíti. A tenger hőmérséklete július-augusztusban 24-25 fok, júniusban, szeptemberben 21-23 fok, de még októberben is lehet fürdeni a kristálytiszta vízben.

Növényzete a déli oldalon (ahol a Villa Rosa apartman is található) dús, pálmafa sorokkal díszített, számos természetvédelmi területtel is találkozhatunk.

A sziget legnépszerűbb természeti látnivalója a Vörös sziklák, a sziget északi részén terül el, ide mindenképpen érdemes ellátogatni, naplementében felejthetetlen látványt nyújt.

Vir város központjában (ami a Villa Rosa apartmantól kb. 3 km) számos étterem, pizzéria, bár, fagyizó, sétáló utca található, gyakran koncerteket, előadásokat is meghallgathatunk. Ezen kívül orvosi ügyelet, gyógyszertár, posta valamint különféle üzletek is biztosítják a kényelmes pihenést.

Vir sziget történelmi látnivalói

lllír vár (Kastelina) – 14. század

Keresztelő Szent János templom – 14. század

Szent György plébánia templom – 19. század

Világítótorony – 19. század