Vir szigeti látnivalók

Miért Horvátországban, azon belül is Vir szigeten töltse a nyaralását?

Horvátország elsődleges vonzereje a hazánkhoz legközelebb eső tengerpart, az Adria. A felettébb változatos tájjal, flórával és faunával rendelkező, többnyire sziklás, kavicsos horvát partszakasz kb. 1800 km hosszú, és 1185 sziget is tartozik hozzá, melyek között nemzeti parkok is találhatóak (pl. Kornati Nemzeti Park, amely csak kb. 40 km Virtől).

Az ország éghajlata rendkívül kedvező, az Adriai part mentén a kellemes mediterrán éghajlat a jellemző, rengeteg napsütéssel, száraz és meleg nyárral, enyhe és csapadékos téllel. A tengerparton az átlaghőmérséklet nyáron 21 – 27 C, a tengervíz hőmérséklete kb. 25 C.

Horvátország tengerpartja 5 régióra tagozódik: Isztria, Kvarner-öböl, Észak-Dalmácia, Közép-Dalmácia, Dél-Dalmácia.

Az Adriai-tenger szigeteinek nagy része Észak-Dalmáciában, a Pagtól Sibenikig terjedő 150 km-es partszakasz mentén található.

Ezen szigetek egyike Vir, amely Zadartól kb. 25 km-re fekszik.

A szigetre hídon keresztül juthatunk el, melynek használata ingyenes.

A 31 km hosszú partszakaszon szépséges öblök terülnek el. A sziget különlegessége, hogy a kavicsos és sziklás partszakaszok mellett homokfalakkal és homokos-kavicsos öblökkel, strandokkal is találkozhatunk

A sziget északnyugati részén egy kopár domb három csúcsa messziről látható. Vir északi részén természetvédelmi terület található, ahol kirándulni és akár búvárkodni is tudunk.

A legzöldebb oldal a sziget északnyugati része, a Rasovaca-öböltől a Vrulja-fokig. Itt az alacsony erdők és a mediterrán növényzet a fő növénytakaró. A sziget más részén pedig köves legelők találhatók, ezek nehezebben megközelíthetőek, kevés turista jár arra.

A sziget méltán legnépszerűbb természeti képződménye a Vörös sziklák, a sziget északi részén terül ek, ide mindenképpen érdemes ellátogatni, naplementében felejthetetlen látványt nyújt.

Vir a sziget legnagyobb települése, a Sapavac-öböl és a Radovanjica-öböl határolja.

A ragyogó napsütésnek köszönhetően a kristálytiszta tenger kellemes hőmérsékletű. Évente kb. 300 napon keresztül süttethetjük magunkat a napon. A hőséget kellemes szellő enyhíti.

A szigeten a pihentető kikapcsolódásról árnyékos teraszú vendéglők és kávézók, klubok, folklór, piac, hajókölcsönzők gondoskodnak. Ezen kívül orvosi rendelő, gyógyszertár, posta, zöldség-, gyümölcs-, halpiac, valamint különféle üzletek is biztosítják a nyugalmas üdülést.

Vir sziget történelmi látnivalói

lllír vár (Kastelina) – 14. század

Keresztelő Szent János templom – 14. század

Szent György plébánia templom – 19. század

Világítótorony – 19. század